MD-banniere3
French (Fr)Nederlands

PostHeaderIcon Museum

Le-chateau-BauthierKASTEEL BAUTHIER

Na haar huwelijk in 1922 met Harry Franke, ontdekt de kunstenares Marthe Donas het dorp Ittre. Ze installeert er zich in het kasteel Bauthier, eerder een groot herenhuis, eigendom van de familie van haar echtgenoot. Ze wordt gecharmeerd door het Brabants landschap, dat  soms in haar werk opduikt. Donas verblijft er enkele maanden in 1922, vervolgens van 1923 tot 1927. Ze keert er terug in de oorlog en woont er tot in 1948.

Het domein komt later in het bezit van de Zusters van het Kind-Jezus van Nijvel, die er een plaats van bezinning van maken. In 2004 wordt het aangekocht door de gemeente. Het hoofdgebouw herbergt thans het cultureel centrum van Ittre. Het park van twee hectaren, waarin dankzij het gemeentelijk plan van natuurontwikkeling de natuurlijke flora in evidentie gesteld wordt, nodigt bezoekers uit tot wandelen en ontspanning.

MUSEUM MARTHE DONAS

De kapel naast het hoofdgebouw herbergt sinds 2006 het Museum Marthe Donas.

De bezoeker zal er de levensloop van deze merkwaardige kunstenares ontdekken aan de hand van foto's en documenten uit het familiearchief.

Een video evoceert haar leven en de artistieke milieus waarin haar werk zich ontwikkelde : Antwerpen, Dublin, Parijs, Nice, Brussel.

Op wisselende basis zullen tekeningen en schilderijen tentoongesteld worden, die Donas' verschillende periodes en stijlen zullen belichten : de eerste academische tekeningen, de ontdekking en assimilatie van het cubisme en de abstracte kunst rond de jaren 1917-1920, de terugkeer naar de gestyleerde figuratie, de schilderijen van de vruchtbare na-oorlogse periode, waaronder de kleurrijke "Intuitions"…

Uur

Zaterdag en zondag :